Què és Vox? – Full informatiu – català

Vox és un nou partit polític, liderat pel fins ara eurodiputat del PP Alejo Vidal Quadras i l’exdirigent del PP basc, Santiago Abascal, que es presenta a les eleccions europees.
Aquest full explica el perill que representa aquest partit populista de dretes.

Si llegim el seu programa electoral, les seves propostes pel que fa a immigració, circulació de persones i fronteres són similars a les de la majoria de partits conservadors europeus, per la qual cosa, es podria suposar que no és un partit d’extrema dreta o ultradreta.

Tot i això, a la primera assemblea de Vox, es va condemnar el fet que la Constitució espanyola assumeixi l’existència dels sindicats de classe; es va parlar del canvi climàtic com una “tomadura de pelo”; el secretari general, Santiago Abascal, va rebutjar l’avortament sense excepcions… L’eix central de Vox és la seva insistència en allò que abans es deia “España: Una, Grande e Indivisible”. No només s’oposa a un referèndum a Catalunya —i a la seva possible independència— o a les propostes federals; vol liquidar fins i tot el sistema actual autonòmic. Declaren que “defenderemos nuestra herencia colectiva frente a los expoliadores separatistas con todas las consecuencias”. Per si hi hagués algun dubte respecte a aquestes “conseqüències”, Vidal Quadras ha demanat al PP una intervenció armada contra Catalunya.

Sembla que aquestes actituds han convençut a conegudes persones provinents de la dreta obertament feixista a entrar o donar suport a Vox, després del fracàs dels intents de fer una llista espanyola ultra potent o amb un mínim de possibilitats d’obtenir escons. Repassem algunes d’aquests figures.

Feixistes a les files de Vox

Pablo Barranco, exdirigent de PxC

Un dels vincles més evidents d’ultres espanyols que han entrat a Vox és Pablo Barranco. Aquest antic Secretari General de Plataforma per Catalunya (PxC), va de número 47 a la candidatura de Vox.

Vox_Barranco
Barranco, amb vestit clar, en un acte islamòfob de PxC a Badalona.

Després de trencar amb PxC, Barranco va crear el partit Vía Democrática que va presentar candidatura en deu municipis catalans a les municipals de 2011, en les quals va sortir regidor per Sant Just Desvern. Feia més d’un any que el partit Vía Democrática estava congelat i Barranco ha reaparegut ingressant a Vox, i com a candidat.

Ariadna Hernández, del centre nazi Tramuntana

La coordinadora de Vox per a Barcelona és Ariadna Hernández; surt a la llista electoral al número 7. Hernández va ser la coordinadora catalana del partit populista Sociedad Civil y Democracia (SCD) creat per algú tan legitimitat per criticar el “sistema” i la “casta política” com l’exbanquer Mario Conde. L’octubre passat, sent dirigent de SCD, va començar a freqüentar el centre nazi Tramuntana, al barri barcelonès del Clot, i a participar a les seves activitats.

Vox_AriadnaTramuntana
Hernández, a la dreta de la foto, al costat del regidor de PxC, Alberto Sánchez.
Vox_AriadnaTramuntana2
Hernández, a l’esquerra, jugant amb el regidor Alberto Sánchez.

Al febrer passat, Hernández va liderar el pas de la majoria de militants de Barcelona de SCD cap a Vox, i en va ser nomenada coordinadora provincial, fet que compatibilitzaria amb la seva participació als actes del centre nazi del Clot.

Yolanda Couceiro Morín, de Minuto Digital
També ha entrat a Vox l’editora de la pàgina ultra, Minuto Digital, Yolanda Couceiro Morín. Després d’haver militat al PP basc, l’any 2010 Couceiro Morín va donar suport a Josep Anglada i a PxC, participant als seus actes, creant llavors la sigla España y Libertad que ella liderava amb l’ànim de ser una de les marques germanes de PxC a l’Estat espanyol.

Vox_Couceiro_Quadras
Yolanda Couceiro Morín a dalt amb Vidal Quadras i a sota en un acte amb Anglada.
Vox_couceiro_anglada
Vox_YolandaM_Angel-Bordas
A dalt, Yolanda Couceiro Morín, en un acte pel 12-O, amb Ángel Bordas de Foro Sevilla Nuestra i un representant del grup nazi, Democracia Nacional. A sota, una altra foto del seu àlbum.

Sítulo Yolanda

Després de la sortida de Pablo Barranco de PxC, no només va donar suport a Barranco, sinó que Couceiro Morín va ser candidata de Vía Democrática a la llista del Vendrell a les eleccions municipals de 2011, en què va ocupar l’honorífic últim lloc.

Blas Piñar Pinedo

Un altre conegut militant de l’ultra dreta espanyola, que després de militar a diverses de les variades i dividides sigles ha ingressat a Vox, és Blas Piñar Pinedo, autor de diferents llibres de clar contingut ultra, i nét del líder històric de l’ultradreta espanyola. Va assistir a la primera assemblea de Vox, i va explicar després la seva il·lusió davant les declaracions més dretanes.
Blas Piñar VOX

En Twitter, Blas Piñar signa com Blas Piñar-Vox, @bpinarpinedo.
 

Javier Cortés Lucena

Vox_Cortes
Javier Cortés Lucena: a l’esquerra amb Ángel Bordas; a la dreta com a representant de Vox.

Javier Cortés Lucena, fins dates recents dirigent del xenòfob Foro Sevilla Nuestra, és un conegut dirigent ultra andalús que ha ingressat a Vox i que va de 18 a la seva llista a les europees. El Foro Sevilla Nuestra està vinculat al Partido X la Libertad (marca espanyola germana a PxC) que presideix Ángel Bordas, antigament candidat del grup nazi, Democracia Nacional.

Vox i l’amenaça feixista

Tot això que s’ha explicat no vol dir que Vox sigui un grup feixista semblant a Democracia Nacional o l’MSR, però el potencial que presenta per obrir camí a idees més dretanes és innegable. Vox representa una amenaça per a la democràcia i la convivència.

Les propostes de Vox són per elles mateixes molt de dretes; amb les seves campanyes el partit intentarà promoure aquestes visions retrògrades. En la mesura que Vox guanyi suport, existeix el risc que partits institucionals —el PP, per descomptat, però també potser algun altre— girin més a la dreta per recuperar vots.

Sobretot, els partits com Vox obren el camí per a partits realment feixistes. En una situació de crisi, i amb el desencís vers el sistema polític i partidista actual, hi pot haver diferents respostes progressistes, que van des dels intents de recuperar o reformar aquest sistema fins a propostes de trencament vers noves estructures democràtiques. Vox planteja una ruptura en el sentit oposat, en principi mitjançant les institucions, però com indica l’activa participació a les seves files de persones procedents de l’extrema dreta clàssica, no hi ha cap tallafocs entre el populisme de dretes de Vox i l’autèntic feixisme. Més aviat, Vox abona el terreny per a aquest feixisme.

Això és precisament el que va passar a Grècia. El partit populista de dretes, LAOS —creat com Vox per figures provinents del principal partit conservador— va arribar a més del 7% a les últimes eleccions europees, l’any 2009. Poc després es va enfonsar, i el seu vot va passar gairebé integrament al partit nazi, Alba Daurada.

Un altre exemple és el partit populista xenòfob de Països Baixos, el PVV de Geert Wilders, que ha format una coalició electoral amb el partit feixista francès, el Front National.

En resum, per la seva ideologia; per la forta presència a les seves files de persones d’extrema dreta; i perquè alimenta el feixisme, cal rebutjar Vox. Cap persona que defensi la democràcia hauria de donar-li el seu vot.

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: